sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi



Itsemurhaan päätyneet eivät sovi mihinkään kategoriaan. Niinpä heidän tekonsa jäävät täysin yksityisiksi tragedioiksi.

On vuosi neljäkymmentäviisi ja neuvostojoukot tunkeutuvat yhä syvemmälle Saksaan. Demminissä vallitsee epätoivoinen odotus pakoteiden sulkeuduttua. Ainakin 600 ihmistä päätyy omaan ratkaisuunsa, itsemurhaan. Joki täyttyy ruumiista, mutta hengen saa pois myös hirttämällä, ampumalla, myrkyttämällä. Se viedään yksin tai yhdessä, naapurin, ystävän tai perheen kesken. Oman hengen lisäksi se riistetään lapsilta. Ei itsemurhaan päätyneiden pelko mitenkään perusteetonta ole. Miehittäjät tappavat, raiskaavat, pahoinpitelevät ja ryöstävät kaiken minkä irti lähtee. Florian Huber ei kuitenkaan tyydy tähän selitykseen.

Itsemurhien lisääntyminen kolmannen valtakunnan alueella alkoi Huberin tutkimusten mukaan jo silloin, kun Saksan tappio alkoi näyttää todennäköiseltä.  Huber luonnostelee kuvan kansallissosialismin aikaansaamasta hurmoksesta, ihmisistä, jotka antoivat elämänsä puolueen käyttöön. Kun tuo elämänrakennelma sortui, sortui samalla heidän maailmansa. Huberin mukaan kyse oli myös syyllisyydestä. Vaikka virallinen totuus ei tuntenutkaan massamurhia ja itärintaman järjetöntä väkivaltaa, kiiri sana kuitenkin kotirintamalle. Työpalvelussa miehitetyillä alueilla työskennelleet siviilit ja lomille kotiin palaavat sotilaat ja keskitysleirien työntekijät toivat kotiin tiedon kauheuksista. Tieto siitä, mitä kaikkea idästä saapuvilla miehittäjillä olisi kostettavanaan, ajoi ihmisiä epätoivoon.

Kolmannen valtakunnan kansalaiset olivat laittaneet kaiken tulevaisuudenuskonsa Hitleriin. Huberin teoksen jälkeen on vaikea ajatella, ettei tavallinen ihminen olisi aavistanut millaiselle pohjalle heidän valtakuntaansa rakennettiin. He tiesivät, että heidän olisi voitettava. Mikään muu ei voisi oikeuttaa heidän johtajansa tekoja, heidän tekojaan. Alkuun tuntuu siltä, että Huber vetää linjoja turhan suoriksi tehdessään tällaisen johtopäätöksen. Mutta kyllä hänen päätelmänsä tuntuvat lopulta kohtuullisilta. Lupaathan tappaa itsesi on vahva esitys siitä epätoivosta, johon vaihtoehdottomuus ja viha ja pelko ja vääryys voivat johtaa.

Helmet-haasteessa sijoitan tämän kohtaan 47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit.

Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi (Atena 2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti