torstai 19. toukokuuta 2016

Enki Bilal: Hirviön uni





Bilalin hirviötetralogiassa vuosi 2026 on kuin painajaisuni. Androidit näyttävät ja tuntuvat ihmisiltä ja uskonnollinen Obscurantis-järjestö kahmii valtaa. Asioiden rajat ovat jo piirrostyylistä johtuen häilyväisiä, ja päähenkilöt löytävät itsensä milloin mistäkin omituisesta paikasta. Muistista tämän sarjan sanotaan kertovan, mutta minulle tämä on tarina juurettomista ihmisistä ja niistä kiintopisteistä, joista he saavat kiinni. Tai jotka he menettävät.

Niken kiintopiste on hänen lapsuusmuistonsa. Jos tarkkoja ollaan, vauvamuistonsa, sillä Nikella on ilmiömäinen muisti. Hän muistaa, kuinka 18 päivän ikäisenä makaa sairaalassa Leylan ja Amirin välissä ja vannoo suojelevansa heitä aina. Hän muistaa reiän sairaalan katossa ja seinien
ulkopuolella Sarajevoa moukaroivat tykit. Leyla ja Amir katoavat Niken elämästä. Näissä albumeissa heidän tarinansa kietoutuvat jälleen yhteen.

Kuten mainittu, tarina on painajaismainen. Kuvat ovat tummahkoja ja voimakkaita, viivat näkyvät ja punainen väri hyökkää toistuvasti esiin. Taitelija Optus Warhole luo väkivaltaisia teoksia ja sitoo tuntemattomasta syystä Nikea ja tämän lapsuudenhaaveita niihin. Hän on arkkityyppinen pahis, jonka tarkoitusperät pysyvät hämärässä melkein loppuun saakka. Kolmella päähenkilöllä on kaikilla omat ongelmansa, omat rakkautensa. Amir päätyy rakkaansa kanssa tekemisiin Obscurantiksen kanssa, Leyla joutuu luopumaan kasvatti-isästään, joka haluaa viime teokseen lentää avaruuteen.


Bilal on syntynyt Jugoslaviassa ja varmasti tämän sarjan voi lukea jonkinlaisena katsauksena toisistaan eronneisiin maihin, jotka väistämättä ovat yhä toisiinsa sidotut. Sarajevossa liikutaan lapsuusmuistojen ohella vasta loppuosassa. Vaikka sarja on hämmentävä, ahdistavakin, se imaisee runsaiden ja surrealististen kuvien pyörteeseen. Mikään ei ole yksiselitteistä. Tässä kaoottisessa maailmassa voi lopulta vain yrittää pitää kiinni siitä mitä rakastaa.

Enki Bilal: Hirviön uni, 32.joulukuuta, Tapaamme Pariisissa ja Neljä? (Tammi, 1998, 2003, 2006, 2007)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti